dimarts, 24 de desembre del 2013

El "Nadal a Barcelona", de lectura obligatòria

L'article d'Eugeni Xammar titulat "Nadal a Barcelona" és, sens dubte, una de les primeres opcions per familiaritzar-se amb l'obra del periodista aquestes festes. L'escrit en qüestió es pot trobar al llibre Periodisme, el primer recull d'articles publicat, que va anar a càrrec de Josep Badia. Les festes nadalenques conviden a la seva lectura, amena i emotiva.

"Nadal a Barcelona" data del 1939, i és un record detallat i nostàlgic dels nadals de l'infantesa del periodista. Xammar sabia que, amb la guerra perduda contra el feixisme, tardaria molt, potser fins mai, a tornar a celebrar la diada a Barcelona. El to de l'article, molt extens per cert, barreja la impotència de la derrota i amb el record feliç d'un passat agradable.

L'estil del text és molt més líric del que és habitual en l'obra de Xammar. No abandona completament la ironia, tot i això. Referint-se a les peces del pessebre que porten onze mesos en una capsa diu el següent: "Sempre hi havia víctimes! Rabadans decapitats, el bou amb una banya trencada, galls sense cresta i ovelles tristament privades de totes quatre potes". El to general, malgrat tot, és nostàlgic. "Tot això és el passat perdut", diu al final. "Tot és negre. Però si teniu la voluntat d'escoltar, sentireu la veu de l'àngel", escrivia.

L'any Xammar redueix l'activitat per festes

Els actes en memòria del periodista Eugeni Xammar fan una petita pausa per agafar forces. Les festes de Nadal són el moment indicat per dedicar l'agenda a altres afers, així que retrobarem el llop de l'Ametlla el proper mes de gener. L'escriptor no desapareix totalment, malgrat tot.

Els alumnes de l'escola "Els Cingles", per exemple, van dedicar el ser recital de Nadal a Eugeni Xammar, cantant cançons dels diferents països que va visitar. La llista és llarga, ja que 60 anys de la seva vida els va dedicar a anar pel món. La pausa nadalenca també serveix perquè tant institucions com societat civil segueixin preparant actes per més endavant.

L'any Xammar va començar el 19 d'octubre i des d'aleshores ha estat un no parar d'activitat. Aquests dies poden resultar profitosos per llegir fragments de la seva obra, o per fer una valoració de com està anant l'homenatge per part dels organitzadors. Aquest blog es dedicarà doncs, a això durant els propers dies.

diumenge, 15 de desembre del 2013

El segon sopar xammarià se celebra a la Fonda Europa

El passat divendres la figura d'Eugeni Xammar va tornar a ser present a la Fonda Europa, local que havia freqüentat àmpliament en el passat. L'acte va tenir lloc en una sala perfectament ambientada, que traslladava els presents un segle endarrere. El sopar va tenir un enfocament diferent a l'anterior, amb una única taula on van seure els prop de 40 comensals, i es va allargar fins ben entrada la nit.

El menjar va ser abundant, i també la beguda, seguint els gustos que en el seu dia tenia Eugeni Xammar, com explicava més tard Ramon Parellada, director de la Fonda Europa. Parellada va protagonitzar la sobretaula, que va ser de gran interès, explicant anècdotes de les estades de Xammar a la Fonda. En acabar, altres comensals s'hi van sumar, establint unes autèntiques "converses havent sopat", títol de l'acte.
González, Parellada i Teresa Bada, regidora de l'Ametlla

L'alcalde de l'Ametlla, Andreu González, va intervenir també per agrair la rebuda a Parellada i va reivindicar el projecte de l'Any Xammar. "Nosaltres vam arribar a l'Ajuntament fa dos anys, però ja feia temps que això estava en marxa", va dir. Va agrair la tasca i la implicació dels tècnics del consistori, que hi han dedicat hores més enllà de la jornada laboral.

Finalment, Jep Barceló i Francesc Membrives van amenitzar els últims minuts de l'acte amb una nova lectura de passatges de "60 anys d'anar pel món", les memòries de Xammar. L'acte va comptar, a part de representació institucional per part de l'Ajuntament de l'Ametlla, amb la presència de Martí Estruch, director del programa Xammar de la Generalitat de difusió de la cultura catalana al món, i de Joan Safont, comissari de l'exposició sobre el periodista que acollirà el Palau Robert el proper setembre.

L'any Xammar arriba a TV3... a mitges!

El programa "Divendres" de TV3, que s'emet cada tarda entre setmana, va dedicar els passats dies a l'Ametlla del Vallès. L'espai televisiu ubica un segon plató, de dilluns a dijous, en algun poble de Catalunya, i aquesta setmana va ser el torn de l'Ametlla. L'any Xammar va ser present al quart dia, però l'actualitat informativa no en va permetre l'emissió de forma ordinària.

El periodista Espartac Peran i el lingüista Màrius Serra es van instal·lar a la plaça de l'Ajuntament, d'on van emetre els primers dies les seccions habituals del programa. El dijous era el dia reservat per emetre uns talls gravats anteriorment en què apareixien les referències a l'Any Xammar. La coincidència amb l'anunci de la pregunta i la data de la consulta independentista va impedir la seva emissió dijous.

Les imatges que els espectadors es van perdre mostren l'entrevista que Espartac Peran va fer a Carles Pérez, veí de l'Ametlla i presentador del popular programa de ràdio "El matí i la mare que el va parir". Pérez feia unes recomanacions turístiques per l'Ametlla, rutes amb bici i de caire cultural, i va acabar recordant la celebració que està tenint lloc en honor a Eugeni Xammar, destacant els principals aspectes que fan del periodista cosmopolita un personatge digne d'homenatjar.

La part del programa no emesa es pot recuperar, en tot cas, al portal d'internet "3 a la carta". Malgrat tot, l'objectiu de portar l'any Xammar a TV3 segueix viu, i els seus impulsors seguiran treballant per emetre el documental "La ploma silenciada" en alguns dels canals de TVC.

diumenge, 8 de desembre del 2013

Es compleixen 40 anys de la mort de Xammar

L'actualitat cultural del passat 5 de desembre va dedicar atenció especial a Eugeni Xammar. En aquesta data es commemora la mort del periodista, que en aquesta ocasió arribava als 40 anys. El temps transcorregut ha permès rescatar la seva obra, i el ressò que va tenir en els mitjans i a les xarxes socials donen bones sensacions sobre el resultat de la feina.

El popular periodista Francesc-Marc Álvaro va fer arribar l'Any Xammar a La Vanguardia amb un article titulat "Un home que va voltar", "Un hombre de mundo" en la versió en castellà, on remarcava la qualitat del personatge i el seu cosmopolitisme. Alguns altres diaris també han dedicat breus a commemorar l'efemèride. Els mitjans digitals no han faltat a la cita, i per exemple el cultural Núvol se'n va fer ressò. El Singular Digital és però, el que més atenció hi ha parat, dedicant un article en portada que encara es manté, 3 dies després, en portada.

Les xarxes socials són la pedra angular, però, del principal homenatge a Xammar. Personalitats de diferents àmbits, però sobretot periodistes, les han utilitzat per demostrar la seva admiració pel llop de l'Ametlla. Salvador Cardús, Pilar Rahola, Quim Torra, Miquel Calçada, Jofre Llombart o Ramon Tremosa són només alguns dels molts exemples que van fer de l'etiqueta #Xammar40 una de les més repetides (Trending Topic) a Catalunya. Tampoc va faltar a la cita el diputat de la CUP David Fernández, que ha demostrat en repetides ocasions, via Twitter, la seva admiració pel periodista de l'Ametlla.

diumenge, 1 de desembre del 2013

Les "Anècdotes havent sopat" comencen a Can Camp

El primer sopar xammarià va tenir lloc ahir al vespre a Can Camp. Aquest restaurant de l'Ametlla va ser el primer en acollir una sobretaula animada pels "60 anys d'anar pel món". Jep Barceló, actor, va encarregar-se de traslladar la vida de Xammar als presents, amb l'ajuda de Francesc Membrives a l'acordió.

Barceló i Membrives, en un moment de l'acte
El restaurant va quedar ple de veïns animats per la iniciativa. Els més puntuals van començar a arribar a 2/4 de 9. Els esperava un menú especial per a l'ocasió, amb escalivada, bacallà i botifarra esparracada com a principals reclams. La primera sessió d'"Anècdotes havent sopat" començava animada.

L'hora dels cafès va arribar, i amb ella una lectura d'alguns fragments de les memòries d'Eugeni Xammar. L'actor Jep Barceló i el músic Francesc Membrives van encertar a preparar un espectacle original. Podria semblar que seria repetitiu, tenint en compte els actes recents de l'any Xammar, però narrador i músic van oferir un show diferent, entretingut i amb un gran sentit de l'humor.

Les "anècdotes havent sopat" van acabar cap a mitjanit, després d'haver repassat, sobretot, històries poc conegudes però divertides de la joventut del periodista. Una referència a les feines del camp, que Xammar va esquivar i admirar per igual, va ser la que va arrencar més rialles entre el públic. Les properes edicions d'aquests sopars es faran públiques per l'Ajuntament al seu lloc web i a les xarxes socials.

divendres, 29 de novembre del 2013

El Born Centre Cultural reviu Xammar

Els garriguencs Albert Vilar i Albert Benzekry van donar vida a Xammar durant una hora anit al Born Centre Cultural. Els dos actors van fer una lectura dramatitzada de "60 anys d'anar pel món", les memòries d'Eugeni Xammar. La representació va tenir una molt bona rebuda, malgrat el fred i l'hora, les 9 del vespre, amb notable delegació institucional de l'Ametlla.

Els actors Albert Vilar i Albert Benzekry
L'acte que va acollir El Born va ser d'una gran qualitat. El director del centre, Quim Torra, va assegurar minuts abans a alguns presents que no decebria, i els llarguíssims aplaudiments finals testimonien que no s'equivocava. "S'ha de fer molt malament per espatllar un text de Xammar", va bromejar. Els actors van haver de repetir salutació davant la insistència del públic.

La lectura va centrar-se aquesta vegada en aspectes més íntims del polifacètic periodista. Es van deixar de banda els aspectes de caràcter professional per reflectir millor la personalitat que el va portar per mig món. No es va obviar el seu vincle amb la seva terra, fent menció especial al retorn al Vallès i a l'Ametlla.

La companyia "Pristins Fivallers", amb direcció de Joan Monells, va ser l'encarregada de dur Xammar a escena. Els actors, degudament caracteritzats, van turnar-se un repàs als principals punts de la vida del periodista, sempre en primera persona. La lectura dramatitzada de "60 anys d'anar pel món" va seguir un ordre cronològic, acabant amb un emotiu passatge sobre el camí cap a la tomba dels familiars de Xammar.

diumenge, 24 de novembre del 2013

El millor moment per llegir Xammar és ara

Eugeni Xammar va destacar per no preocupar-se de la seva obra. Molt coneguts seus han remarcat aquest aspecte al llarg de les primeres setmanes de commemoració. La tasca de molt amics i admiradors seus, però, ha fet possible que mai com ara siguin tan accessibles la majoria dels seus escrits.

"Contra la idea d'imperi", publicat el 1916, és l'únic llibre de Xammar en vida, i consisteix en un seguit d'articles i discursos seus a favor de la causa aliada durant la I Guerra Mundial. "60 anys d'anar pel món", les seves memòries, també són atribuïbles a ell, que les va dictar, malgrat ser publicades després de la seva mort. Les memòries van ser idea de Josep Badia, que també va fer una selecció d'articles a "Periodisme", on veiem el Xammar polemista.

"L'ou de la serp" és considerat una obra mestra, i recull els articles escrits des d'Alemanya des de 1923 a 1925, on retrata l'Alemanya desfeta que donarà pas al nazisme. "Cròniques des de Berlín" agafa el relleu en el període 1930-1936, quan torna a escriure després de passar per la Societat de Nacions.

L'amistat que va mantenir amb Josep Pla ens ha deixat "Cartes a Josep Pla i altres documents", un recull de la correspondència que va mantenir amb el seu amic. L'altra gran obra necessària per conèixer Xammar és "Periodisme? Permetin!", un recull de la vida i articles del periodista ametllatà a càrrec de Quim Torra, comissari de l'any Xammar, que plasma en el llibre la biografia del llop de l'Ametlla i un seguit d'articles i documents que romanien inèdits.

dissabte, 23 de novembre del 2013

La revista "Vallesos" presenta el número dedicat a Xammar

El director i l'editor del llibre-revista Vallesos, Vicenç Relats i Ramon Vilageliu respectivament, van presentar el número especial dedicat a Xammar ahir al vespre. L'acte va tenir lloc a la sala polivalent de l'Ametlla, davant un nombrós públic. Els presents van comptar amb la presència de diverses persones que havien conegut el periodista del poble.

L'alcalde de l'Ametlla, Andreu González, va inaugurar l'acte recordant la importància de reivindicar les figures del poble. Cal recordar que des de la xerrada a Can Draper fa un mes l'Any Xammar no havia tornat a l'Ametlla. El director de la publicació, Vicenç Relats, va fer després una breu introducció a la revista i al número que presentaven.
Pere Giol intervé en un moment de l'acte

Ramon Vilageliu, editor, va moderar després una taula rodona amb quatre persones que havien conegut Eugeni Xammar. Eren Genís Tura, Jordi Puig, Pere Giol (que ja havia intervingut a Can Draper) i Lourdes Tanyà, secretària del periodista. Els presents van destacar que tots recordaven clarament el dia que el van conèixer, ja que era un personatge impactant.

Alguns membres del públic que també l'havien tractat van fer també aportacions interessants. L'alcalde va ser l'encarregat de tancar l'acte quan ja s'havien acabat les intervencions. Va desvetllar que s'està treballant en un monòlit dedicat a Eugeni Xammar d'ubicació encara desconeguda amb l'objectiu de mantenir-lo en la memòria del poble per sempre.

diumenge, 17 de novembre del 2013

L'any Xammar guanya ressò poc a poc

La difusió de l'any Xammar als mitjans catalans no ha parat de créixer des del seu inici. Les primeres notícies que van aparèixer eren majoritàriament cròniques dels actes inicials. Alguns mitjans s'han sumat a l'homenatge publicant escrits del periodista, fragments de llibres relacionats, breus apunts biogràfics o també algun petit reportatge.

Els mitjans més implicats han estat els d'àmbit local. Així, El 9 nou ha dedicat amplis articles a la vida de Xammar i a cobrir tots els esdeveniments programats. La televisió del Vallès Oriental VOTV també li ha dedicat molts minuts i, en el seu lloc web hi ha una secció dedicada a concentrar totes les informacions al respecte. La publicació AraVallès també ha dedicat pàgines als actes commemoratius, que s'ampliaran en un número especial.

L'any Xammar també ha arribat a alguns dels mitjans més importants de Catalunya. El diari Ara se'n va fer ressò i ha anat publicant alguns articles seus. El diari El Punt Avui és un altre mitjà on ha tingut ressò, i va dedicar-li un suplement de cultura. Els periòdics El Singular Digital i Nació Digital han dedicat una atenció gens menyspreable al "llop de l'Ametlla" des de l'àmbit electrònic. El pujant mitjà cultural Núvol ofereix les cròniques més extenses dels diversos actes. Mèdia.cat, observatori de mitjans, s'ha sumat també a l'homenatge, malgrat no ser exactament un mitjà periodístic.

dissabte, 16 de novembre del 2013

Torra remarca que Xammar és més que un periodista

El comissari de l'any Xammar, Quim Torra, ha alertat que si ens quedem només amb la faceta de periodista d'Eugeni Xammar, ens perdrem gran part de la seva grandesa. El polifacètic periodista forma part d'una generació única d'escriptors, corresponsals i periodistes de redacció que van unir cosmopolitisme, catalanisme i compromís, segons el comissari i director del Born Centre Cultural. Torra ha destacat que això va passar molt abans de "Google", i que Xammar és un gran exemple d'aquesta generació de les "3C".

L'estudiós del "llop de l'Ametlla" ha recordat que l'obsessió amb Xammar ve de lluny, d'uns 30 anys. L'admiració per la seva escriptura va lligada al seu compromís polític. Un personatge que passa 60 anys fora de Catalunya, aprenent i admirant el món, però que mai deixa de sentir-se lligat i vinculat al destí del seu país va atrapar Torra des del primer moment.

La raó principal del silenci sobre Xammar és, segons Torra, el franquisme, que trenca una cadena entre present i passat. La dictadura suposa un tall rotund amb la tradició periodística catalana, imposant un silenci terrible. Un 80% de periodistes marxaran i mai més escriuran. Es perd el fil durant molts anys, no només per Xammar. Per tant, la raó que el periodista de l'Ametlla no conservés els seus escrits no és la explicació principal que ens costi recuperar el seu llegat. El franquisme ens priva, a més, de la seva maduresa professional, en paraules del comissari de l'any commemoratiu.

La difusió del personatge i de l'any Xammar està sent bona, segons Torra. "La principal victòria és que la gent de l'Ametlla se l'ha fet seu, això és el principi de tot". Va ser el regidor del poble Pep Moret qui es va posar en contacte amb ell. Torra, a més, es mostra satisfet amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, clau en el documental, i amb la Generalitat, que ha assumit  una part significativa de les despeses. Però l'objectiu pendent és TV3, on es vol projectar el documental. "Si no surts a la televisió, no existeixes", ha afirmat Torra. Aquestes declaracions van tenir lloc en una conversa a les oficines del Born CC, a Barcelona.

dissabte, 9 de novembre del 2013

Amadeu Cuito i Quim Torra parlen de Xammar al Born CC

Amadeu Cuito i Quim Torra han protagonitzat aquest migdia el primer acte de l'any Xammar celebrat a Barcelona. Cuito, editor de reconeguda trajectòria i amic personal d'Eugeni Xammar, ha fet una radiografia de la personalitat i la trajectòria professional d'Eugeni Xammar. Ha estat acompanyat per Quim Torra, comissari de l'any Xammar i director del Born Centre Cultural, escenari de l'acte.

Amadeu Cuito i Quim Torra conversant durant l'acte.
Cuito ha destacat la feina de recuperació de la seva obra, molt difícil ja que Eugeni Xammar mai va guardar res. Ha qualificat la tasca de Torra i altres d'autèntica excavació arqueològica en l'àmbit literari. Una feina dificultada per la censura i per la negativa de Xammar a publicar en qualsevol mitjà tolerat pel franquisme, ja que ho considerava una forma de col·laboració amb el règim.

L'editor ha recordat amb nostàlgia que va aconseguir fer-lo escriure de nou, cap al final de la seva vida, per a la revista Mirador. D'aquesta darrera etapa en van sortir tres articles, que Torra ha qualificat de magnífics. Les temàtiques són crítiques plenes d'humor als mitjans afins al règim i als corrents marxistes que van adoptar alguns monjos de Montserrat. "Les queixalades del llop de l'Ametlla feien mal" ha recordat Quim Torra.

Els ponents han destacat la capacitat de Xammar de ser molt autocrític. Treballava molt els seus escrits en busca de l'expressió més adient. Això li va donar un estil propi, original i amb una gràcia extraordinària, segons Cuito. L'acte ha finalitzat amb la projecció del documental "Eugeni Xammar. La ploma silenciada" que fins ara només s'havia vist a l'Ametlla.

dimarts, 5 de novembre del 2013

L'any Xammar segueix creixent

Aquest dissabte l'any Xammar sortirà per primer cop de l'Ametlla del Vallès. El Born Centre Cultural acollirà el primer acte fora del poble. Quim Torra, director del centre en qüestió i comissari de l'any Xammar, estarà acompanyat de l'editor i amic de l'homenatjat Amadeu Cuito.

Aquest acte pretén estendre l'any commemoratiu a Barcelona, reivindicar els vincles del periodista amb la ciutat, i acostar a més gent la seva obra i els seus compromisos. El Born Centre Cultural acollirà un altre vegada l'any Xammar aquest mes de novembre. El dijous 28 s'hi farà una lectura dramatitzada de les seves memòries.

Els actes commemoratius seguiran celebrant-se, de forma més institucional o civil, al llarg de l'any. Un grup de veïns de l'Ametlla que es reuneixen en unes tertúlies literàries dedicaran aquestes setmanes a discutir sobre l'obra de Xammar, i estudiants de l'institut realitzaran l'anomenada "ruta Xammar", un recorregut pels punts del poble relacionats amb el periodista. L'ajuntament, per la seva banda, ha organitzat un sopar "xammarià" que se celebrarà el dissabte 30 de novembre. Les activitats continuaran el desembre, en què els actes arribaran a Granollers.

dimecres, 30 d’octubre del 2013

Els alumnes de l'Ametlla se sumen a l'homenatge

Els diversos centres educatius de l'Ametlla del Vallès estan preparant activitats d'homenatge a Eugeni Xammar. Les dues escoles de primària i l'institut permetran que els alumnes també formin part dels actes commemoratius. La implicació dels joves en l'any Eugeni Xammar prendrà, al llarg del curs, especial importància en l'institut, que porta el seu nom.

Els alumnes d'ESO ja van dedicar una setmana a principi de curs a la figura de Xammar. Van dedicar al temps a conèixer la figura del periodista i ara, amb menys temps disponible perquè han de seguir avançant temari, estan treballant en un projecte de més abast. Aquestes festes de Nadal ja tindrem un avanç de la seva feina.

Els mestres i alumnes de les escoles de Primària del poble, el CEIP Bertí i el CEIP Cingles realitzaran unes activitats més enfocades a l'edat dels nens. No podran profunditzar tant en Eugeni Xammar, però sí que en faran divulgació, aconseguint que el coneguin i no quedi en l'oblit.

divendres, 25 d’octubre del 2013

Quim Torra repassa la trajectòria de Xammar

El director del Born Centre Cultural i comissari de l'any Xammar, Quim Torra, va oferir la conferència "Eugeni Xammar, el periodista global" ahir al vespre a l'Ametlla del Vallès. Torra va parlar de la trajectòria professional i personal del periodista en un emplaçament molt significatiu, la masia de Can Draper, amb una història de més de 850 anys, i molt vinculada a la figura de Xammar.

Quim Torra, ahir a Can Draper
La benvinguda va anar a càrrec del Sr. Giol, de la família Draper, que precisament va remarcar els vincles familiars i personals amb Eugeni Xammar, i revelant que el pare del periodista va morir allà, a Can Draper. Va agrair l'oportunitat de fer un acte a casa seva, visiblement emocionat, i va donar pas a la conferència.


Quim Torra va enfocar-la des d'un punt més personal, del seu descobriment de la figura de Xammar, donat que ja se n'havia parlat molt en la inauguració, dissabte passat. L'amplitud de la seva trajectòria, per això, va permetre repassar molt fets i anècdotes que la majoria dels presents desconeixien. La qualitat de la seva ploma, la seva capacitat per escriure, va protagonitzar els primers moments, quan Torra va definir-lo com un escriptor que et parlava molt properament, amb molta ironia, assegurant que era terriblement sarcàstic. Va citar unes paraules de Monzó, que va dir "tothom escriu com pot, però ell escriu com vol".

Carta escrita per Eugeni Xammar
El títol de la conferència, "el periodista global", indicava un repàs als diferents registres que va cultivar Xammar, i així va ser. Torra va explicar com va començar de corresponsal a Anglaterra, després de periodista de guerra, vivint al front durant la I Guerra Mundial, i més tard a Berlín, convertint-lo en un cosmopolita. Torra va destacar les cròniques de Berlín, del 1922 al 1936, on va retratar l'ascens de Hitler al poder amb articles com "l'ou de la serp". També va retratar la seva personalitat en aspectes polítics. Sent Xammar molt crític amb Lluís Companys, no va dubtar a afirmar "han mort el meu president" quan va ser afusellat.

Torra va retratar també com es va negar a escriure després de la guerra, esdevenint un alt funcionari d'organismes internacionals gràcies al seu do de llengües, només tornant a escriure cap al final de la seva vida, i de forma breu. Va agrair a Josep Badia, que va ser un mestre de l'Ametlla, la seva insistència perquè Xammar li dictés les seves memòries, donant lloc al llibre "60 anys d'anar pel món". Finalment, Torra va mostrar una carta que havia enviat Xammar i la màquina d'escriure de Francesc Madrid, periodista coetani de Xammar amb qui va compartir redacció. Abans d'acabar es va obrir un torn de preguntes on alguns assistents van comentar aspectes referents a la relació de Xammar amb Josep Pla i amb les dones de la seva vida.

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Comença l'any Xammar

La inauguració de l'any Eugeni Xammar va tenir lloc ahir, 19 d'octubre, en un acte a l'institut que porta el seu nom, a l'Ametlla del Vallès. Els assistents van comptar amb la presència del conseller de cultura Ferran Mascarell, el president de la diputació Salvador Esteve, i l'alcalde de l'Ametlla Andreu González. Tots tres, amb Joan Barrera, familiar de Xammar, i Amadeu Cuito, amic, van intervenir al llarg de l'acte.
Ferran Mascarell, amb Andreu González i Salvador Esteve

Va obrir l'acte Amadeu Cuito, escriptor i editor, que va treballar amb Eugeni Xammar en diverses ocasions, i va il·lustrar als assistents la seva personalitat indomable. El va definir com algú directe, alegre, vital, intel·ligent, i sobretot irònic i murri. Una persona amb una enorme llibertat de criteri, d'ideals més aviat conservadors, malgrat un tarannà revolucionari i uns principis democràtics insubornables. Cuito, finalment, va celebrar que es recuperés la seva figura, un autor imprescindible perseguit per la Gestapo, la FAI i el franquisme.

A continuació van intervenir breument Joan Barrera, familiar de Xammar, que va agrair la iniciativa als seus impulsors, i Salvador Esteve, que va citar una frase de Josep Pla: "Eugeni Xammar és l'home més intel·ligent que he conegut, el que té un cop d'ull més segur i un coneixement del món més vast". Va assegurar que en el terreny del periodisme, la figura de Xammar era superior a la de Pla, qui el considerava el seu mentor i el "superperiodista". Va continuar Andreu González, que va destacar la col·laboració entre institucions que ha permès portar a bon port un projecte que va començar fa tres anys.

L'últim a intervenir, i també el que ho va fer de forma més extensa, va ser Ferran Mascarell. Va definir Xammar com un referent de modernitat, una figura insígnia del país i un personatge de capçalera, com pocs n'hi ha, que mostren una habilitat i talent extraordinàri en el seu camp. Lamentant que el nostre país sovint és poc generós amb grans noms que ha donat, va felicitar l'ajuntament per la contribució a la cultura del país i a la recuperació de la memòria col·lectiva que comporta l'any Xammar.

L'acte va finalitzar amb la projecció del documental "Eugeni Xammar, la ploma silenciada", editat per l'ajuntament de l'Ametlla, que fa un repàs a la inimitable vida d'Eugeni Xammar. El proper acte de l'any Xammar tindrà lloc el dijous 24, en què Quim Torra, director del Born Centre Cultural i comissari de l'any Xammar, farà una conferència titulada "Xammar, periodista global".