divendres, 25 d’octubre del 2013

Quim Torra repassa la trajectòria de Xammar

El director del Born Centre Cultural i comissari de l'any Xammar, Quim Torra, va oferir la conferència "Eugeni Xammar, el periodista global" ahir al vespre a l'Ametlla del Vallès. Torra va parlar de la trajectòria professional i personal del periodista en un emplaçament molt significatiu, la masia de Can Draper, amb una història de més de 850 anys, i molt vinculada a la figura de Xammar.

Quim Torra, ahir a Can Draper
La benvinguda va anar a càrrec del Sr. Giol, de la família Draper, que precisament va remarcar els vincles familiars i personals amb Eugeni Xammar, i revelant que el pare del periodista va morir allà, a Can Draper. Va agrair l'oportunitat de fer un acte a casa seva, visiblement emocionat, i va donar pas a la conferència.


Quim Torra va enfocar-la des d'un punt més personal, del seu descobriment de la figura de Xammar, donat que ja se n'havia parlat molt en la inauguració, dissabte passat. L'amplitud de la seva trajectòria, per això, va permetre repassar molt fets i anècdotes que la majoria dels presents desconeixien. La qualitat de la seva ploma, la seva capacitat per escriure, va protagonitzar els primers moments, quan Torra va definir-lo com un escriptor que et parlava molt properament, amb molta ironia, assegurant que era terriblement sarcàstic. Va citar unes paraules de Monzó, que va dir "tothom escriu com pot, però ell escriu com vol".

Carta escrita per Eugeni Xammar
El títol de la conferència, "el periodista global", indicava un repàs als diferents registres que va cultivar Xammar, i així va ser. Torra va explicar com va començar de corresponsal a Anglaterra, després de periodista de guerra, vivint al front durant la I Guerra Mundial, i més tard a Berlín, convertint-lo en un cosmopolita. Torra va destacar les cròniques de Berlín, del 1922 al 1936, on va retratar l'ascens de Hitler al poder amb articles com "l'ou de la serp". També va retratar la seva personalitat en aspectes polítics. Sent Xammar molt crític amb Lluís Companys, no va dubtar a afirmar "han mort el meu president" quan va ser afusellat.

Torra va retratar també com es va negar a escriure després de la guerra, esdevenint un alt funcionari d'organismes internacionals gràcies al seu do de llengües, només tornant a escriure cap al final de la seva vida, i de forma breu. Va agrair a Josep Badia, que va ser un mestre de l'Ametlla, la seva insistència perquè Xammar li dictés les seves memòries, donant lloc al llibre "60 anys d'anar pel món". Finalment, Torra va mostrar una carta que havia enviat Xammar i la màquina d'escriure de Francesc Madrid, periodista coetani de Xammar amb qui va compartir redacció. Abans d'acabar es va obrir un torn de preguntes on alguns assistents van comentar aspectes referents a la relació de Xammar amb Josep Pla i amb les dones de la seva vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada