dijous, 8 de maig del 2014

Quim Torra inaugura la setmana Xammar a Granollers

El comissari de l'any Xammar i director del Born Centre Cultural, Quim Torra, va tornar a assumir protagonisme en la croada per recuperar la memòria del periodista vallesà. El museu de Granollers és l'encarregat, aquests dies, d'agafar el relleu a tots els recintes i persones que col·laboren amb l'any Xammar.

Si bé Torra ja havia fet una conferència sobre el periodista a Can Draper, conversat amb Amadeu Cuito al Born, i debatut amb David Fernández a Vilafranca, tots ells actes de l'any Xammar, el comissari va saber aportar un nou punt de vista a l'acte. Sí que va repetir presència la màquina d'escriure Remington de Francesc Madrid, present a Can Draper i a Vilafranca, que va ser hàbilment utilitzada per obrir i tancar la conferència.

Quim Torra durant la seva intervenció
Les referències a la catalanitat del personatge, a les seves estades a l'estranger, i al seu estil inimitable, anomenat pugilístic per Quim Monzó, van ser presents. Es va tractar més, però, d'un homenatge a tota una generació de periodistes catalans de gran qualitat que van veure la seva carrera acabada prematurament per la guerra i la repressió. A la generació coneguda com les 3C Quim Torra hi va afegir les 3 I: immens talent, immensa independència de criteri i immensa tragèdia. Per a aquest darrer adjectiu, Torra relatava com se li trencava el cor al llegir correspondència d'aquest autors dels anys 1944 -1945 quan, convençuts que els aliats derrocarien Franco, ja feien plans per tornar a casa i reprendre el fil.

Un fil que es va quedar trencat per molts més anys, malauradament. Alguns periodistes el reprenen més tard, segons Torra, com Montserrat Roig i Ramon Barnils. Tornant a la famosa Remington de Francesc Madrid, va explicar l'anècdota de com va arribar a les seves mans des d'Argentina, i com cal seguir treballant per recuperar la nostra pròpia memòria. Els propers dies al museu es projectarà el documental "Eugeni Xammar, la ploma silenciada". Xavier Pla, l'altre gran expert en Eugeni Xammar, farà una conferència al mateix lloc dimecres 14 a les 8.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada